Η απάντηση της ΔΗΩ σε αναγνώστη

Η ΔΗΩ είναι ο σχετικός Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων. Αναγνώστης του blog στα πλαίσια της προσπάθειας ευαισθητοποίησης απευθύνθηκε με επιστολή του στον εν λόγω οργανισμό αναφορικά με τον παραγωγό Βαγγελάτο βλέποντας πως ο εν λόγω παραγωγός είναι πιστοποιήμενος απο αυτόν.

Η επιστολή του αναγνώστη

“Υπόψη κάθε αρμόδιου

Αξιότιμη κυρία / κύριε

Με έκπληξη διαπίστωσα μετά από επίσκεψη μου στην ιστοσελίδα της εταιρείας Βαγγελάτος ΑΕ, η οποία τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, κατηγορούμενη για ιδιαίτερα αποτρόπαιες “εργασιακές συνθήκες” και συμπεριφορές προς εργαζόμενους μετανάστες ότι εν εν λόγω εταιρεία έχει πιστοποιηθεί από τη ΔΗΩ. Αυτό επιβεβαιώνεται από το αρχείο πιστοποιημένων παρασκευαστών το οποίο δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΔΗΩ: η Βαγγελάτος ΑΕ πιστοποιείται ως παρασκευαστής με αριθμό πιστοποίησης 23051070026 (http://www.dionet.gr/10/paraskeui_2009.xls)

Ως καταναλωτής είχα συνδέσει λίγο πολύ το σήμα πιστοποίησης της ΔΗΩ ως εγγύηση για την τήρηση κάποιων άρχων από πλευράς του παραγωγού, που στον δικτυακό τόπο της ΔΗΩ διατυπώνονται ως εξής:

– Να προσφέρει στα εκτρεφόμενα ζώα (σημ. δική μου: πόσο μάλλον στους ανθρώπους) συνθήκες ζωής τέτοιες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των βασικών πλευρών της έμφυτης συμπεριφοράς τους.

– Να προσφέρει στους παραγωγούς διαβίωση σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους και να τους παρέχει επαρκές εισόδημα και ικανοποίηση από την εργασία τους, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

– Να εξετάσει τον ευρύτερο κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο των αγρο-οικοσυστημάτων.

http://www.dionet.gr/stoxoi_bio.htm

Ύστερα από τα παραπάνω θα ήθελα να μου εξηγήσετε με βάση ποια κριτήρια η εταιρεία Βαγγελάτος ΑΕ μπόρεσε να πάρει πιστοποίηση από την ΔΗΩ. Επίσης να με ενημερώσετε αν προτίθεστε, μετά από όσα συνέβησαν, να διακόψετε άμεσα τη σύμβαση μαζί της. Η δημόσια καταγγελία της σύμβασης με την Βαγγελάτος ΑΕ μέσα ΚΑΙ από την ιστοσελίδα της ΔΗΩ είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου, για να συνεχίσω να βλέπω το σήμα της ΔΗΩ και να μην ΑΠΟΦΕΥΓΩ να αγοράσω το προϊόν.

Παρακαλώ για μια άμεση ανταπόκριση καθώς η απάντησή σας θα είναι κρίσιμη για την ταύτιση ή όχι από την πλευρά μου, ως καταναλωτή, του σήματος της ΔΗΩ με συγκεκριμένα ήθη, που μάλλον βρίσκονται μακριά από τις διακηρυγμένες αρχές της οικολογικής γεωργίας.

Με εκτίμηση”

 

Η απάντηση της ΔΗΩ

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ∆ΗΩ, Οργανισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, συνεργαζόταν µε την εταιρεία
Βαγγελάτος Α.Ε. αποκλειστικά για τη διακίνηση πιστοποιηµένων, από άλλο Οργανισµό µπανανών και ήδη
έχει διακόψει µονοµερώς τη συνεργασία. Ως εκ τούτου δεν είχε καµία συνεργασία µε τη Βαγγελάτος Α.Ε. για
τις καλλιεργητικές εργασίες των παραγόµενων προϊόντων.
Θεωρείται σκόπιµο να αναφερθεί ότι ανάλογες ενέργειες καταδικάζονται από τη ∆ΗΩ σε κοινωνικό, ηθικό
και εργασιακό επίπεδο.

Και η δεύτερη απάντηση του αναγνώστη που όπως και να το κάνουμε,  ένα δίκιο το έχει.

“Αγαπητή κυρία

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, αλλά θεωρώ ότι εγείρει περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντάει:

  1. Γιατί δεν ανεβάζετε το δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα σας; Υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα λύσετε σύντομα ή πρόκειται για συνειδητή επιλογή, πιστεύετε λχ ότι η δημόσια συγγνώμη για την πιστοποίηση ενός δουλέμπορου θα σας εκθέσει περισσότερο από το να συνεχίζετε να τον εμφανίζετε ως “πράσινα” πιστοποιημένο σε διάφορα σημεία του ιστότοπου dionet.gr ;
  2. Γιατί δεν αναφέρετε πότε διακόψατε μονομερώς τη συνεργασία μαζί του; Καταγγείλατε τη συνεργασία μετά το περιστατικό ή αρκετά πριν και για ποιο λόγο;
  3. Που γίνονταν η αποθήκευση της πιστοποιημένης από εσάς οικολογικής μπανάνας που διακινούσε ο Βαγγελάτος; Σε κάποιον από τους 5 ψυκτικούς θαλάμους του ιδιόκτητου συσκευαστηρίου της στο Λάπα Ηλείας ή αλλού; Συμφωνά με τους κανονισμούς που θέτετε οφείλατε να ξέρετε και να ελέγχετε αυτούς τους χώρους, δεν είναι έτσι;
  4. Γιατί δεν αναφέρετε τον τόπο προέλευσης των μπανανών και τον άλλο οργανισμό που τις πιστοποιούσε; Ο Βαγγελάτος όπως φαίνεται στο διαδίκτυο έκανε εισαγωγές από Αργεντινή και Βραζιλία. Οι οικολογικές μπανάνες ήταν από τη Βραζιλία; Αυτή την τόσο φημισμένη, για τις εξαίρετες εργασιακές συνθήκες των εργατών γης, χώρα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα υπήρχαν αν μπορούσατε να κατανοήσετε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και απαιτούνται εξηγήσεις σε παραπάνω από μια γραμμή. Στις συνειδήσεις των καταναλωτών όπως εγώ, “πράσινη πιστοποίηση” σημαίνει μέσα στα άλλα αυτό που θέτει η ΔΙΩ ως βασικό στόχο της βιολογικής γεωργίας: “Να προσφέρει στους παραγωγούς διαβίωση σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους και να τους παρέχει επαρκές εισόδημα και ικανοποίηση από την εργασία τους, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.” Αλλά εσείς έχετε ήδη κάνει το τεράστιο σφάλμα να πιστοποιείτε τουλάχιστον από το 2004 ως “πράσινο” έμπορο, έναν δουλέμπορο.

Δεν σας χρεώνω δόλο, αλλά προφανώς το σύστημα πιστοποίησης κάπου “μπάζει”, οπότε πρέπει να του κάνετε κάποια κριτική, να θέσετε εσείς κάπως αυστηρότερα μέτρα από αυτά των Ευρωπαϊκών κανονισμών (μέτρα που δεν θα επιτρέπουν λχ την πιστοποίηση μπανάνας από την Βραζιλία) και πρωτίστως να ζητήσετε συγγνώμη για το λάθος με τη Βαγγελάτος από τους καταναλωτές που σας εμπιστεύονται. Όλα αυτά απαιτούν κάτι παραπάνω από πέντε γραμμές.

Σε αναμονή της απάντησής σας

Με εκτίμηση”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: